сряда, юни 02, 2010

Мануел Кастелс - Мрежовото общество

" Това, което е исторически специфично за новата комуникационна система не е пораждането на виртуал¬ната реалност, а изграждането на реалната виртуалност. Реалността, по начина, по който я изживяваме, винаги е била виртуална, защото тя винаги се възприема посредством символи, пресъздаващи практиката в определено значение. Всички реалности се предават чрез символи. В човешката, интерактивна комуникация, независимо чрез какви средства се осъществява, всички символи са донякъде изместени по отношение на приписаното им семапз пчно значение. Комуникационната система, която поражда реална виртуалност е едни система, в която реал¬ността сама по себе си (т. е. човешкото съществуване) е изцяло обхваната, напълно потопена в една виртуалнасреда, в света па въображаемото, в които предметите не съществуват просто на екрана, чрез който изживяванията се предават, а се преврьщат в самите изживявания. В някои случаи виртуалността става реална в такъв смисъл, че тя действително взаимодейства и то с определен съществен ефект. "

4 коментара:

онесооул каза...

винаги съм смятал че интернет не е виртуална реалност в истинският смисъл на думата...това не е матрицата...той не е друг свят,а просто друга част от света...до голяма степен той е изграден от образи и идеи...но источникът винаги е "външен" хората : )

Silvena Toncheva каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Silvena Toncheva каза...

аз си го разбирам, че конструираните образи в съзнанието ни са не по-малко реални от тези, които виждаме в т.н. действителен свят, въображаемата или интернет реалност може да е на моменти дори по-реална за възпиремащия:)

Анонимен каза...

: )